Finał Konkursu na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy w 2019 roku
W dniu 15 sierpnia po raz kolejny w Wygodzie Łączyńskiej odbył się Konkurs na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy zorganizowany przez Stowarzyszenie Kaszubianki. W roku 2019 konkurs odbył się podczas Dożynek Gminy Stężyca.
Konkurs miał na celu promocję dziedzictwa kulinarnego Kaszub. Do udziału w konkursie stanęło 26 potraw, w tym potrawy rybne i napoje regionalne. W kategorii: regionalne potrawy rybne nagrody ufundowała Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby.
Wyniki konkursu na Najlepszy Produkt Dożynkowy 2019
PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO:
I miejsce - mielonka z weka p. Marka
II miejsce - polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym p. Justyny
III miejsce - zylc z nóżek wieprzowych p. Wiolety
Wyróżnienie - gołąbki w sosie własnym p. Joanny
PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO:
I miejsce - drożdżówka z jagodami Natalii i Emili
II miejsce - chleb pszenno-żytni, kukurydziany p. Beaty
III miejsce - zupa brzadowa p.Bożeny
Wyróżnienie - dżem z aronii p.Steni
REGIONALNE POTRAWY RYBNE:
I miejsce - jesiotr wędzony p. Kazimierza
II miejsce - sielawa w occie p. Beaty
III miejsce - pstrąg zapiekany p. Teresy
Wyróżnienie - ryba w occie - Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego
NAPOJE REGIONALNE:
I miejsce - nalewka "Jarzębinka z ziołami i pigwowcem" p. Doroty
II miejsce - nalewka z kwiatów czarnego bzu p. Eugenii
III miejsce - wino wieloowocowe p. Stanisława
Wyróżnienie - nalewka z pigwy p. Grażyny