Finał Konkursu na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy w 2018 roku
Już po raz siódmy Stowarzyszenie Kaszubianki zorganizowało Konkurs na Najlepszy Regionalny Produkt Dożynkowy w ramach Najsmaczniejszego Jarmarku Dożynkowego. W tym roku pojawiła się nowa kategoria: regionalne potrawy rybne, w ramach której nagrody ufundowała Lokalna Grupa Rybacka Kaszuby.
Konkurs miał na celu promocję dziedzictwa kulinarnego Kaszub. Do udziału w konkursie stanęły 22 potrawy, w tym napoje regionalne.
Nagrodzone produkty to:
Kategoria: produkty pochodzenia zwierzęcego
I miejsce: gołąbki w sosie pomidorowym, Justyna Siterlee
II miejsce: golonka w kapuście, Przemysław Birr
III miejsce: czernina z kaczki, Lidia Wiedemann
Wyróżnienie: ser kaszubski, Irena Piekarska
Kategoria: produkty pochodzenia roślinnego
I miejsce: zupa kartoflana, Joanny Mańskiej
II miejsce: ciasto z pianką i malinami, Ewelina Pobłocka
III miejsce: chleb, Halina Linstedt
Wyróżnienie: ziemniaki zapiekane z bobem, KGW Klukowa Huta
Kategoria: regionalne potrawy rybne
I miejsce: lin w sosie koperkowym, KGW Marzebionczi
II miejsce: wędzona sielawa, Kazimierz Walkusz
III miejsce: zupa rybna, Beata Kulaszewicz
Kategorie: napoje regionalne
I miejsce: nalewka aroniowo-czeremchowa, Teresa Okrój
II miejsce: nalewka z aronii, Halina Felskowska
III miejsce: nalewka imbirowa, Dorota Wolska
Wyróżnienie: nalewka z rabarbaru, Maria Paracka